Redovne aktivnosti

 • Dan zaštite životinja
 • FEO
 • Eko maskenbal
 • Dan planete Zemlje
 • Školica sadnje
 • Slovne poljane
 • Zeleni objektiv
 • Crveno, Pozor!(ište), Zeleno
 • Korelativni čas
 • Radio emisija
 • Vršnjačka edukacija
 1. oktobar – Dan zaštite životinja kao redovna aktivnost se dešava od 2014. godine. Cilј edukativno – informativnih i kreativnih radionica je skretanje pažnje dece i učenika na nepovolјan položaj životinja, zbog nemoralnog i diskriminatorskog ponašanja lјudi prema njima; informisanje o ugroženim vrstama u Srbiji i podsećanje da životinje kao i lјudi, imaju pravo na život. Prvih godina radionice su se dešavale u prostoru Eko parka Ilina voda, a od 2017. godine ova manifestacija se seli u Školski biološki centar (Botanička bašta). Kao stalni partneri javljaju se Prirodno-matematički fakultet i Udruženje Crvena šapica.
  Dan zaštite životinja se obeležava nizom radionica koje se simultano dešavaju u raznim delovima ŠBC-a i Botaničkoj bašti. Izvođači radionica su mentori CEOOR, vaspitači PU Nada Naumović i Đurđevdan.
Prvi Festival ekološkog obrazovanja održan je 26. januara 2010. godine, povodom Međunarodnog dana ekološkog obrazovanja i imao je lokalni karakter. Već naredne godine učešćem brojnih škola i organizacija iz Niša, Novog Sada, Kruševca, Užica, Smedereva i drugih gradova, dobija nacionalni karakter.

Od treće godine menja se karakter Festivala i više se ne održava Sajam ekološkog obrazovanja, već se Festival pretvara u niz događaja koji se održavaju od sredine januara do sredine februara, sa posebnim akcentom na obeležavanje 26. januara.

Manifestacije koje se održavaju tokom FEO su različitog karaktera i do sada to su bili: eko-kamp, sajam, predavanja, radionice, seminari, maskenbali, pozorišne predstave sa eko sadržajem, radionice na engleskom jeziku, istraživački radovi, prezentacije, filmovi…

Poslednjih godina kao ciljna grupa izdvajaju se vaspitači, učitelji i nastavnici. Putem obuka, predavanja i radionica na razne ekološke teme, postiže se zajednički cilj da rad sa decom bude kvalitetniji.

Eko maskenbal se u početku održavao u okviru Festivala ekološkog obrazovanja, da bi se posle izdvojio kao poseban događaj pod nazivom „Prolećni eko maskenbal“ i održavao svakog 21. marta. U njemu učestvuju deca iz vrtića i učenici mlađih razreda osnovnih škola. Osnovna ideja je da se deci razvije kreativnost i značaj ponovne upotrebe materijala, jer je preporuka da kostimi budu izrađeni od materijala koji se mogu reciklirati. Partner u ovoj aktivnosti je TC Plaza, a društveno odgovorne kompanije daju nagrade za najuspešnije maske.

Dan planete se obeležava od 2002. godine i spada u jednu od najstarijih aktivnosti CEOOR-a. Obeležavanje ovog datuma se uglavnom radi putem radionica, ali i različitih drugih aktivnosti. Glavna aktivnost je izložba „Plava planeta“.

Plava planeta je likovna izložba radova na ekološke teme koja se u kontinuitetu odvija od 2003. godine. Prve četiri godine je zapravo bila izložba karikatura na temu ekologije u saradnji sa KUK (Kragujevačkim udruženjem karikaturista) i u tom periodu je imala međunarodni karakter. Zbog velikog interesovanja vrtića, osnovnih i srednjih škola da učestvuje veći broj dece i učenika, kasnije se menja karakter izložbe i ona postaje izložba likovnih radova. Nagrađuju se radovi u četiri kategorije (predškolci, mlađi razredi osnovnih škola, stariji razredi osnovnih škola i srednjoškolci).Svake godine pristigne između 500 i 700 radova. Grad Kragujevac je od početka do 2020. godine donator ove izložbe i obezbeđivao je nagrade za pobednike.

Zbog epidemiološke situacije izazvane pandemijom virusa Covid 19, u godini 2020. ova izložba je ogranizovana prvi puta onlajn. Na Konkurs je pristiglo 1260 radova.

O rejtingu izložbe govori i podatak da je izložbu u školskoj godini 2012/13. otvorio ambasador Republike Finske, njegova ekselencija Peka Orpana.

Dan razmene pelcera je zamišljen da kroz sam čin razmene pelcera, kao simbola nečega novog, što treba da izraste i razvija se, poput lјubavi, prijatelјstva, mira, razumevanja, nade, tolerancije, potencijala koji svako ima, bude najlepši gest koji povezuje prirodu i civilizaciju.

Sadnica je važna jer nas podseća na značaj prirodne i životne sredine. Takođe, želimo da pomognemo i damo deci i mladima nadu, hrabrost i nameru da aktivno učestvuju u formiranju i oplemenjivanju svog okruženja .

Razmena pelcera je aktivnost koja se organizuje u vrtićima od 2014. godine.

Godine 2020 menja naziv u Školica sadnje.

Kako bi se povećala svest o značaju ekologije i zaštite životne sredine za zdravlјe svih građana u Šumadijskom okrugu, kao i očuvanje zdravlјa cele planete i svih bilјnih i životinjskih vrsta, Centar za ekološko obrazovanje i održivi razvoj iz Kragujevca u saradnji sa Školskom upravom Kragujevca, je u periodu od 2014 do 2017 godine organizovao konkurs za najbolјi literarni rad na temu ekologije, pod nazivom Slovne poljane. Idejni tvorac je bio profesor Vladimir Perić. Pravo na učešće u konkursu imali su svi učenici osnovnih i srednjih škola na teritoriji Šumadijskog okruga. Tema književnog konkursa Slovne poljane se menjala svake godine.

Sa Izložbom fotografija prirode počelo se od 2003. godine, a bila je posvećena Danu zaštite životne sredine, koji se obeležava 5. juna. Za dobar deo izlagača, ovo je bila prilika za prvu samostalnu izložbu ili prvu zajedničku izložbu. Međutim povremeno su izlagali i poznati kragujevački fotografi. Godine 2011. prvi put je izložba imala međunarodni karakter jer je izlagala slovenačka umetnica Tanja Plevnik. Od izlagača pomenuli bi sledeće: Slobodan Vulović, Nikola Milјković, Saša Novaković, Nebojša Radisavlјević Raus, Slavolјub Radojević, Tanja Plevnik, Foto kino klub Apolo, Foto klub Centra Kneginje Ljubice…

Od 2014. godine ova izložba menja ciljnu grupu i organizuje se kako bi promovisala mlade fotografe iz osnovnih škola. Takođe menja naziv u Zeleni objektiv.

Pozorišne predstave su počele da se održavaju kao deo Festivala ekološkog obrazovanja. Nekoliko godina su se održavale u Dečijem pozorištu, ali su bile revijalnog karaktera.

Početkom 2017. godine došlo se do ideje da se odvoje ekološke predstave kao poseban događaj, tako da je Prvi Festival ekoloških predstava za decu, pod nazivom „Crveno, Pozor(ište), Zeleno“, održan je 25. marta 2017. godine u Prvoj tehničkoj školi. Tokom Festivala izvedeno je 11 predstava u kojima je učestvovalo preko 150 mališana, koje je pripremalo 25 vaspitača. Predstave je pratilo preko 400 gledalaca u tri bloka.

Ovo je ocenjeno kao veoma uspešan događaj, tako da se praktično iste godine 9-10. decembra održao i II Festival, ovoga puta pod pokroviteljstvom Grada Kragujevca, a partneri su bili PU Nada Naumović i Đurđevdan, kao i Prva tehnička škola i knjižara Most. Broj predstava i dece se povećao, a osim vrtića i škola iz Kragujevca uvek učestvuje nekoliko predstava sa strane (Batočina, Rača, Knić, Aranđeovac i dr.)

Od tada kraj novembra ili početak decembra postaju stalni termin održavanja ovog festivala.

Godine 2020. ovaj Festival je zbog pandemije Covid 19  održan online,